Project- & programmamanagement
Op zoek naar een gedreven en vakkundige professional die een project of programma kan opzetten of leiden? Of is er dringend versterking nodig in je team? Wij kunnen helpen. Onze adviseurs hebben ruime ervaring in zowel het opzetten als het leiden van projecten en programma’s op het vlak van economie en energie. Zij brengen een groot en relevant netwerk mee waar zij een beroep op kunnen doen bij zowel de ontwikkeling als het operationaliseren van projecten en programma’s. Onze mensen spreken de taal van overheid, ondernemers én onderwijs en zijn in staat uiteenlopende belangen te verbinden en partijen samen te brengen. Ook het aanleveren van medewerkers voor project- en programmaondersteuning behoort tot de mogelijkheden. Daarbij kunt u denken aan functies als project- of programmasecretaris. Voor lange of korte tijd, vast of flexibel: beide is mogelijk.
Wij helpen opdrachtgevers onder meer met:
- interim programma- en projectmanagement
- programmaontwikkeling, strategie- en agendavorming
- kwartiermakerschap op programma’s en projecten
- het bevorderen van publiek-private samenwerking in brede zin
Hieronder lichten we een aantal projecten uit waaraan wij hebben gewerkt.

Programmamedewerker Greenwise Campus
Peter Perey is per oktober begonnen aan een opdracht bij de Greenwise Campus in Emmen. Vanuit E&E advies helpt hij als programmamedewerker bij het uitwerken van het werkplan voor de pijler Energie. Greenwise Campus is het netwerk voor innovatie, ondernemerschap en kennisontwikkeling. Hier komen kennis, onderwijs en bedrijvigheid samen en geven richting aan een slimme en duurzame toekomst voor een vitale regio. Dat doen zij vanuit één gezamenlijke innovatieagenda en op verschillende aantrekkelijke hybride omgevingen in de regio.
Peter: “Het is een hele mooie uitdaging om in deze fase van de ontwikkeling van de campus betrokken te zijn en vorm te geven aan innovatieve programma’s op het gebied van Energie.”

RIS3 / OP EFRO Noord-Nederland 2021-2027
De Research and Innovation Strategy for Smart Specialisation (RIS3) is het Noordelijk kader voor de inzet van de Europese Fondsen. De drie Noordelijke provincies en de grote Noordelijke gemeenten willen de RIS3 niet alleen inzetten als verplichting voor EFRO, maar als richtinggevend document voor de regio. E&E advies heeft als projectleider van de RIS3 het proces gefaciliteerd, de input van de betrokken triple helix partijen verwerkt en het schrijfproces gecoördineerd. E&E advies heeft daarnaast input geleverd bij de vertaling van de RIS3 in het Operationeel Programma EFRO.

(Europa-)strategie gemeente Súdwest-Fryslân
De gemeente Sudwest-Fryslân heeft de ambitie om zich beter te positioneren in Europa. E&E advies heeft hiervoor een Europa-Strategie opgesteld. Daarnaast werken we vanuit de gemeente aan het bevorderen van projectontwikkeling. Via een detachering bij de gemeente adviseren we over de inrichting van de organisatie om visie en strategie te kunnen vertalen naar projecten. Onderdeel hiervan is het inrichten van gebiedsgericht en opgavengestuurd werken.

Actieagenda Economie Smallingerland
Eind 2019 is de Actieagenda Economie van Smallingerland vastgesteld door de gemeenteraad. Een langjarig uitvoeringsprogramma van waaruit de gemeente werkt aan de economische vitaliteit van Smallingerland. E&E advies ondersteunt de gemeente bij de uitvoering van het programmamanagement. Vanuit deze rol is E&E advies verantwoordelijk voor de inhoudelijke coördinatie van alle onderliggende activiteiten en projecten, zodat de beoogde resultaten in samenhang worden gerealiseerd. Daarnaast fungeert de programmamanager tevens als eerste aanspreekpunt voor College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad waar het gaat om economische vraagstukken.

Structurele monitoring Nationaal Programma Groningen
Samen met het Sociaal Planbureau Groningen en Aletta Advies is E&E advies tot en met 2030 verantwoordelijk voor de structurele monitoring en evaluatie van het Nationaal Programma Groningen. Het programma heeft als doel om de brede welvaart voor alle inwoners in Groningen te versterken. Hiervoor is € 1,15 miljard euro aan startkapitaal beschikbaar. Gemeenten en de provincie kunnen projecten indienen bij het programma om aanspraak te maken op deze middelen. Het doel van de evaluatie en monitoring van het programma is om de effecten van het programma in kaart te brengen, maar ook om tussentijds te signaleren wat er goed gaat en wat er beter kan. Vanuit deze doelstelling wil E&E advies bijdragen in het maximaliseren van de impact van het programma voor inwoners in onze regio.

Briskr – opstellen meerjarenplan
Briskr is de business generator voor health en hightech in de regio Nijmegen. Vanuit een samenwerking van overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen worden wordt gewerkt aan versterking van het regionale ondernemers ecosysteem. Wij helpen de circa 20 partners met programmamanagement: in concreto het opstellen en uitvoeren van het meerjarenplan 2022-2024, de oprichting van een stichting, de inrichting van de monitor en het faciliteren van de samenwerking in werkgroepen voor business-support en acquisitie. Deze samenwerking moet resulteren in meer succesvolle startups, scale-ups en MKB ondernemingen in de regio op het gebied van health en hightech.

Impact Noord – strategievorming van ondernemersnetwerk
E&E advies helpt dit noordelijk netwerk voor impact-ondernemers met vernieuwing en aanscherping van visie, missie en strategie en de uitvoer hiervan. Hierbij gaat het onder meer om het neerzetten van een sterke ledenpropositie, het vormgeven van een belangenbehartigingsagenda en projectenportefeuille, het vormgeven van een toekomstbestendig verdienmodel voor de vereniging, het aantrekken van externe financieringsbronnen hiervoor en het uitbreiden van het leden- en partnerbestand.

Hackathons – projectleiding open innovatietrajecten
Een hackathon is een methode om een vraagstuk in de markt te zetten waarvoor innovatieve oplossingen nodig zijn, die alleen kunnen ontstaan in samenwerking tussen verschillende partijen. Een vraagstuk waarvoor beleidsmakers of overheden het antwoord (nog) niet hebben, maar waar zij graag samen met ondernemers, inwoners, belangenorganisaties, kennisinstellingen of andere partijen aan willen werken. E&E advies werkt samen met de noordelijke web3-start-up Odyssey en begeleidde meerdere hackathons op het vlak van digitalisering en vergroening voor partijen zoals Digicampus, Vattenfall (Fossil Free Future) en NEN.

Ik Ben Drents Ondernemer – programmaleiding
Ik Ben Drents Ondernemer is het eerstelijns mkb-programma van Drenthe en biedt advies en ondersteuning aan ondernemers in de provincie op het gebied van innovatie en ondernemerschap. E&E advies verzorgt de algehele projectleiding en het strategisch ecosysteemmanagement voor Ik Ben Drents Ondernemer en helpt en adviseert de opdrachtgevers ervan bij de doorontwikkeling van de mkb-programmering. Zo hielpen we onder meer bij de realisatie van één van de eerste MKB-deals van het ministerie van EZK en bij de inbedding van / samenwerking met eerstelijns programmering in grootschalige EFRO- en REACT-projecten.

Platform Groningen CO2 neutraal – Gemeente Groningen
E&E advies heeft samen met de gemeente Groningen het Platform Groningen CO2 neutraal opgericht. Binnen dit platform werkten ruim 40 partijen (overheden, kennisinstellingen, bedrijfsleven, bewonersinitiatieven, etc.) samen op het gebied van projectontwikkeling, ontwikkeling van nieuwe instrumenten en participatie en communicatie.
E&E advies was verantwoordelijk voor het programmamanagement en het ontwikkelen en opschalen van projecten gericht op CO2 reductie. Onder de naam Groningen Werkt Slim heeft het platform een vervolg gekregen.

Europese fonds voor een rechtvaardige transitie (JTF)
Noord Nederlandse bedrijven en instellingen komen in aanmerking voor het gebruik van het Europese fonds voor een rechtvaardige transitie (JTF). E&E advies heeft in opdracht van de Provincie Groningen gewerkt aan het Groningse bod en het regionale plan. Naast begeleiden van werkgroepen bij de planvorming hebben we een inhoudelijk bijdrage geleverd aan het voorstel en onderzoek uitgevoerd naar effecten op de economie en arbeidsmarkt. Op basis hiervan is een fonds van €330 miljoen toegekend voor de transformatie van de Noord-Nederlandse economie met een focus op de Provincie Groningen en de Gemeente Emmen.

WTCG – versnellen warmtetransitie
Het vervangen van aardgas door als energiebron voor het verwarmen van onze huizen raakt ons allemaal. Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen moeten miljoenen Nederlandse huizen en de energie infrastructuur worden aangepast. De stijgende energieprijzen vergroot de noodzaak van deze transitie waarbinnen Gemeenten een regisserende rol hebben gekregen. E&E advies ondersteunt sinds 2020 de Groningse Gemeenten bij deze opgave door mede uitvoering te geven aan het Warmtetransitiecentrum Groningen. Vanuit een consortium van adviseurs ondersteunt E&E advies gemeenten met onderzoek, bij visievorming en projectontwikkeling. Zo versnellen we samen de warmtetransitie.