Beleids- & strategieontwikkeling
E&E advies is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning en advies bij de vorming van nieuwe beleidskaders, herijking van (regionaal) economisch en energiebeleid en visie- en strategieontwikkeling. Wij combineren deskundigheid en een sterke inhoudelijke analyse van opgaven met een zorgvuldige procesvoering, grote betrokkenheid en gevoel voor samenwerking. Wij zorgen voor goed onderbouwd beleid dat breed gedragen wordt door stakeholders.
Wij helpen opdrachtgevers onder meer met:
- uitvoeren van beleidsvoorbereidend onderzoek
- leveren van economische onderbouwingen
- uitvoeren van haalbaarheidsstudies
- ontwikkelen van visie en strategie
- ontwikkelen van beleidsprogramma’s
- routekaartontwikkeling
Een aantal voorbeelden van projecten waar wij aan hebben bijgedragen staat hieronder:

Ontwikkelen kader waterstofinitiatieven gemeente Almere
In de gemeente Almere dienen zich verschillende waterstofinitiatieven aan. Ondernemers en maatschappelijk middenveld houden zich steeds vaker bezig met waterstof.
De gemeente heeft E&E advies gevraagd een kader te ontwikkelen waarmee de gemeente dit soort waterstofinitiatieven kan beoordelen en passend kan ondersteunen. E&E advies heeft een rapport opgesteld aan de hand van negen kenmerken van een goed waterstofproject en drie rollen die de gemeente hierbij kan spelen. Met een bijbehorend gespreksleidraad kan de gemeente snel nieuwe waterstofprojecten in kaart brengen en haar rol hierbij bepalen.

Beleid transportschaarste elektriciteitsnet
In de provincie Drenthe is sprake van transportschaarste op het elektriciteitsnet. Dat betekent dat nieuwe duurzame energieprojecten geen aansluiting meer kunnen krijgen en dat uitbreiding of vestiging van bedrijven wordt belemmerd. E&E advies ondersteunt de provincie bij het vormen en uitvoeren van beleid om ondernemers te helpen bij het vinden van slimme oplossingen hiervoor, en bij het versnellen van projecten die het elektriciteitssysteem ontlasten.

Meerwaarde van het Fries in het economisch verkeer
De provincie Fryslân veronderstelt dat de Friese taal van meerwaarde kan zijn voor een groot aantal bedrijven in Fryslân. De provincie heeft behoefte aan een feitelijke onderbouwing van deze stelling en aanbevelingen hoe zij deze meerwaarde kan inzetten. E&E advies heeft, mede op basis van het werkgelegenheidsonderzoek 2019, een objectief (kwantitatief) beeld vastgesteld van de positie en het gebruik van het Fries in het economisch verkeer. Daarna heeft E&E advies in kwalitatief onderzoek bij ondernemers getoetst in hoeverre het gebruik van het Fries voor hen van meerwaarde is en hoe het gebruik ervan gestimuleerd kan worden om de meerwaarde verder te vergroten. Dit heeft geresulteerd in een rapport met aanbevelingen en een roadmap.

Programmaplan en Storyline Just Transition Fund
Het Just Transition Fund (JTF), het ‘fonds voor een rechtvaardige transitie’, is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaal-economische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal die moet zorgen voor een klimaatneutraal Europa in 2050. E&E advies heeft in opdracht van de provincie Groningen een storyline geschreven die gebruikt is voor de lobby op de verdeling van het Fonds. Na het binnenhalen van de middelen heeft E&E advies de werkgroep ondersteund bij het schrijven van het projectplan.

Masterplan Campus Emmen / Greenwise Campus
De Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden, Drenthe College, provincie Drenthe en de gemeente Emmen hebben de ambitie om middels de Greenwise Campus de samenwerking tussen ondernemers en kennisinstellingen te vergroten en daardoor het innovatief vermogen en de economische kracht van de regio te versterken en talent voor de regio te behouden. E&E advies heeft de pen vastgehouden voor het ontwerp/masterplan van de campus die valt onder de vlag van de Universiteit van het Noorden.

Businesscase Ganzenvlees
De Fauna Beheer Eenheid (FBE) Noord Holland heeft de ambitie om ganzenschade te verminderen door de afzetmogelijkheden van ganzenvlees te vergroten. De aanname is dat jagers gestimuleerd worden om meer ganzen te schieten wanneer er een positieve businesscase te maken is. E&E advies heeft samen met BBENG en JothInnovation, in opdracht van de FBE Noord-Holland, een uitgebreid plan van aanpak gemaakt waarin de hele keten van schadebestrijding is geanalyseerd en de mogelijkheden voor het verwaarden van ganzenvlees beschreven zijn. Het rapport is input voor het vormen van een consortium dat hieraan uitvoering moet gaan geven.

Roadmap ecosysteem hightech Noord-Nederland
In opdracht van de provincie Fryslân en de gemeente Smallingerland hebben wij, samen met het Innovatiepact Fryslân en het Innovatiecluster Drachten, een analyse uitgevoerd naar het Noordelijke ondernemers ecosysteem voor hightech. We hebben de uitgangssituatie in kaart gebracht en een wensbeeld geschetst. Op basis daarvan hebben we een roadmap gemaakt als basis voor een Noordelijke investeringsagenda, gericht op het versterken van de Noordelijke hightechsector en verbetering van haar (inter)nationale positie.

Koersdocument Economic Board Regio Zwolle
In opdracht van de Economic Board Regio Zwolle hebben wij de economische koers voor de Regio Zwolle opgesteld. De Economic Board heeft haar economische koers door ons laten herijken om beter op de economische actualiteit in te kunnen spelen en bovendien een duidelijke stip op de horizon te hebben waar ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen gezamenlijk naar toe kunnen werken. De koers, die moet leiden naar een hoger breed welvaartniveau van de inwoners van de regio, is vastgesteld en wordt door de Board vertaald naar een concrete actieagenda.

Stand van het Noorden
Jaarlijks brengen wij samen met de Rijksuniversiteit Groningen de Stand van het Noorden uit. In opdracht van de Economic Board Noord-Nederland rapporteren wij hoe Noord-Nederland er in economisch opzicht voorstaat en wat voor het landsdeel de grote opgaven zijn. De Stand van het Noorden wordt gebruikt om de Noordelijke economische agenda te voeden en de voortgang te monitoren. Daarnaast biedt het rapport informatie als input voor Noordelijke beleidsmakers bij de overheden en kennis- en onderwijsinstellingen.

RES-regio Flevoland
De energietransitie is een grote verandering waar grote investeringen voor nodig zijn. Dit heeft impact op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. E&E advies brengt voor de RES-regio Flevoland deze impact in kaart en adviseert de regio hoe zij de positieve economische effecten van de transitie zo groot mogelijk kan maken.

Duurzaam binnendijks bedrijventerrein Urk – Gemeente Urk
De gemeente Urk realiseert een nieuw bedrijventerrein om groei van werkgelegenheid te kunnen faciliteren. E&E advies heeft de gemeente geadviseerd over de mogelijkheden om dit bedrijventerrein aardgasloos, circulair en klimaatadaptief in te richten. Per potentiële maatregel is een maatschappelijke businesscase opgesteld. De kansrijke maatregelen zijn in de verdere planvorming geïmplementeerd.

Roadmap Dijk en Waard CO2 neutraal
De gemeente Dijk en Waard is een nieuwe gemeente waarin de voormalige gemeenten Heerhugowaard en Langedijk per 1 januari 2022 zijn samengevoegd. De voormalige gemeenten hadden verschillende CO2-doelen. Samen met Quintel heeft E&E advies inzichtelijk gemaakt wat er nodig is om CO2 neutraliteit in de nieuwe gemeente te realiseren en wat een realistisch streefjaar is voor deze ambitie.

Onderzoek biogas voor Waterschap Noorderzijlvest
Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Garmerwolde van het Waterschap Noorderzijlvest wordt rioolslib omgezet in biogas. Via een WKK wordt het biogas omgezet in elektriciteit en warmte. De WKK is over enkele jaren technisch afgeschreven. E&E advies heeft samen met Water & Energy Solutions op basis van een Multi Criteria Analyse inzichtelijk gemaakt hoe het biogas in de toekomst het beste kan worden verwaard.

Waterstofverkenning en -agenda Fryslân
De provincie Fryslân wil inzetten op de ontwikkeling van waterstof. E&E advies heeft in 2020 een verkenning uitgevoerd van kansrijke toepassingen van waterstof voor Fryslân. Hierbij is gekeken naar de kenmerken van waterstof en naar bestaande projecten en initiatieven. De verkenning heeft drie kansrijke toepassingsgebieden opgeleverd die zijn uitgewerkt in een Waterstofagenda.